Riječ uredništva

Poštovane čitateljice i poštovani čitaoci,

predstavljamo vam peti broj Časopisa Slovo. Ovaj put, Časopis Slovo je objavljen nakon prvobitno predviđenog roka, a razlog tome je promjena članova/ica Redakcije koja se dogodila u proteklom vremenskom periodu. S obzirom na to da se se prvi put susrećemo sa redakcijskim angažmanom, nadamo se da smo ovim brojem Časopisa ispunili/e vaše kriterije i opravdali/e vaša očekivanja. U ovom broju, po prvi put kako je i nagoviješteno prethodnim izdanjem, preduvjet za objavljivanje radova nije samo status studenta/ice kako je bila dosadašnja praksa, nego dobna granica do 30 godina. Nadamo se da je promjena konkursnih uvjeta proširila našu čitalačku publiku, a samim time i ohrabrila ju na svojevrstan publicistički angažman. Također, uistinu smo ponosni što i ovaj put sadržinu Časopisa čine radovi iz regiona, te radovi autora sa drugih fakulteta. Nažalost, u ovom broju nema pristiglih radova u kategoriji prevoda, ali smo bogatiji za stručne radove iz raznih oblasti, književnoumjetničke radove i također prikaze knjiga. Zadovoljstvo nam je što su u ovom broju Časopisa objavljeni radovi do sada neafirmiranih autora i nadamo se da će se njihov talenat prepoznati.

U petom broju Slova čitat ćete intervju pjesnikinje Tanje Stupar-Trifunović čija su dosadašnja književna djela više puta nagrađivana, prevođena, ali i zastupljena u antologijskim izborima. Neizmjerno nam je drago što smo uspjeli u naumu kreiranja web-stranice Časopisa Slovo na kojoj će uskoro biti objavljena sva dosadašnja izdanja, a samim time i dostupna u elektronskoj formi.

Dužnost nam je da se zahvalimo svim prijateljima Časopisa i onima koji su na bilo koji način učestvovali u njegovom kreiranju. Također, hvala svim profesorima i profesoricama koji/e podržavaju naš rad, te u konačnici zahvaljujemo se Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na neskromnoj podršci, finansijskom doprinosu i saradnji pri realizaciji Časopisa. Nadamo se da će Časopis Slovo doživjeti još mnogo izdanja, te vas pozivamo da vlastitim radovima doprinesete stvaranju ovog Časopisa.

Srdačni pozdravi i do narednog čitanja!

Jasmina Mujezin

Please follow and like us: